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Recommendations For Reporting Mobile Refueling Vehicles & 

Portable Trailer-Mounted Generators At Fixed Facilities 

Discussion 

AT&T requested additional clarification on two issues: 

1. Mobile refueling vehicles which dispense to fixed or mobile equipment – Apart 

from Aboveground Petroleum Storage Act (APSA) and Spill Prevention 

Countermeasures & Control (SPCC) requirements, is reporting of fuel contained in 

mobile refueling vehicles which dispense to fixed or mobile equipment required 

under Article 1 of California Health and Safety Code Chapter 6.95? The following 

statutes and regulations are applicable to this situation: 

a. Mobile refueling vehicles which dispense to fixed or mobile equipment are 

included in the definition of handling contained in HSC §25501.3. This section 

states: "Handle" also means the use or potential for use of a quantity of hazardous 

material by the connection of any marine vessel, tank vehicle, tank car, or 

container to a system or process for any purpose other than the immediate transfer 

to or from an approved atmospheric tank or approved portable tank. 

b. In a Notice published in the Federal Register 
1
 the Research and Special Programs 

Administration (RSPA) ruled that “Based on the above, Federal hazmat law does 

not preempt § 25501.3 to the extent that it makes handlers of hazardous materials 

subject to emergency response planning and accident prevention requirements 

that are within the scope of SARA Title III and § 112(r) of the CAA 

Amendments.” 

Although the cases before the RSPA did not directly involve mobile refueling 

vehicles, the Notice does not appear to contain any federal preemption that would 

apply to this situation. 

c. An MOU between the Secretary of Transportation and the EPA Administrator, 

dated November 24, 1971 (36 FR 24080), established the definitions of non-

transportation-related and transportation-related facilities. EPA was delegated 

responsibility for non-transportation-related facilities. The definitions from the 

1971 MOU are included as Appendix A to 40 CFR part 112: 

(1) Non-transportation-related onshore and offshore facilities means: 

(J) Highway vehicles and railroad cars which are used for the transport 

of oil exclusively within the confines of a nontransportation-related 

facility and which are not intended to transport oil in interstate or 

intrastate commerce. 

                                                 
1
 “Preemption Determination Nos. PD–8(R), PD–9(R), PD–10(R) and PD–11(R); Docket Nos. PDA–9(R), 

PDA–7(R), PDA–10(R), and PDA–11(R), respectively”, 49 Federal Register 60, No. 31 (February 15, 

1995), pp 8774 – 8797 From the Federal Register Online via GPO Access [wais.access.gpo.gov] 
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EPA issued has several interpretations regarding nontransportation-related 

facilities 
2, 3

 It would appear from these interpretations that mobile refueling 

vehicles which are used for the transport of oil exclusively within the confines of 

a nontransportation-related facility are also subject to APSA and SPCC 

requirements. 

d. Accurate completion of the inventory and facility map for mobile refueling 

vehicles which dispense to fixed or mobile equipment may be difficult due to the 

inherent mobility of these vehicles. The Hazardous Material Business Plan and 

Aboveground Petroleum Storage Act Technical Advisory Groups may have a role 

in establishing guidance to facilitate business to Unified Program Agency (UPA) 

reporting. This guidance would have a secondary goal of allowing the UPA to 

determine whether mobile refueling vehicles at a facility are subject to APSA and 

SPCC requirements. 

2. Inventory reporting and update requirements for fuel contained in portable 

trailer-mounted generators stored at a fixed facility - AT&T reported that some 

jurisdictions required the inventory be updated to reflect changes in the quantity of 

fuel stored as portable trailer-mounted generators are staged from or return to a fixed 

facility. The following statutes and regulations are applicable to this situation: 

a. HSC §25509 requires the handler to report the maximum amount of each 

hazardous material or mixture containing a hazardous material which is handled 

at any one time by the business over the course of the year. 

b. HSC §25510 and 19CCR §2729.4 specify that an amendment to the inventory 

shall be submitted within 30 days of a 100 percent or more increase in the 

quantity of a previously disclosed material. A net increase or decrease of less than 

100% of the quantity of fuel reported on the previous inventory submission is not 

required under these sections. 

c. The instructions for the HAZARDOUS MATERIALS INVENTORY – CHEMICAL 

DESCRIPTION form state that “The “completed inventory should reflect all 

reportable quantities of hazardous materials at your facility, reported separately 

for each building or outside adjacent area”. These instructions contain specific 

procedures for describing the CHEMICAL LOCATION, LARGEST 

CONTAINER, AVERAGE DAILY AMOUNT, MAXIMUM DAILY AMOUNT, 

and DAYS ON SITE for each reportable quantity of hazardous material. 

d. The instructions for the California Annotated Site Map require that at a minimum, 

the map should show the location of each storage area and the location of each 

hazardous material handling area. 

 

                                                 
2
 July 14, 2000 Letter from David Lopez, Director, Oil Program Center, to Mr. Chris Early, Safety-Kleen 

Corporation (PDF) 
3
 Industry Questions on the Oil Spill Prevention, Control, and Countermeasure Rule -- September 30, 2002 

Memorandum from Marianne Lamont Horinko, Assistant Administrator, Office of Solid Waste and 

Emergency Response to Karen V. Brown, Director, Small Business Division, Small Business Ombudsman 

(PDF)  

http://www.epa.gov/osweroe1/docs/oil/spcc/early_letter.pdf
http://www.epa.gov/osweroe1/docs/oil/spcc/early_letter.pdf
http://www.epa.gov/osweroe1/docs/oil/spcc/pmaa_qa.pdf
http://www.epa.gov/osweroe1/docs/oil/spcc/pmaa_qa.pdf
http://www.epa.gov/osweroe1/docs/oil/spcc/pmaa_qa.pdf
http://www.epa.gov/osweroe1/docs/oil/spcc/pmaa_qa.pdf


Page 3 of 7 

Recommendations: 

The following recommendations for inventory reporting of mobile refueling 

vehicles & portable trailer-mounted generators at fixed facilities are made based 

on the above discussion: 

a. The annual inventory should reflect the MAXIMUM DAILY AMOUNT of fuel 

contained at each CHEMICAL LOCATION in aggregate quantities equal to or 

greater than 55 gallons. Inventory fluctuations that do not constitute a 100% or 

more increase in the MAXIMUM DAILY AMOUNT should be reflected in the 

AVERAGE DAILY AMOUNT and/or DAYS ON SITE fields. 

b. An amendment to the inventory within 30 days is required only if there is a 100% 

or more increase in the MAXIMUM DAILY AMOUNT of fuel contained at a 

CHEMICAL LOCATION reported in the previous inventory. 

c. The Facility Map should indicate each CHEMICAL LOCATION where 

aggregate quantities of fuel equal to or greater than 55 gallons are handled at any 

one time by the business over the course of the year. 

 

Supporting Statutes & Regulations 

California Health and Safety Code, Division 20, Chapter 6.95, Article 1 

 

§25501 Unless the context indicates otherwise, the following definitions govern the 

construction of this chapter: 

(m) "Handle" means to use, generate, process, produce, package, treat, store, emit, 

discharge, or dispose of a hazardous material in any fashion. 

 

§25501.2 For purposes of the inventory requirements of this chapter, "store," as used in 

subdivision (i) of Section 25501, does not include the storage of hazardous materials 

which are in transit or which are temporarily maintained in a fixed facility for a period of 

less than 30 days during the course of transportation. 

 

§25501.3 "Handle" also means the use or potential for use of a quantity of hazardous 

material by the connection of any marine vessel, tank vehicle, tank car, or container to a 

system or process for any purpose other than the immediate transfer to or from an 

approved atmospheric tank or approved portable tank. 

 

§25503.7 (a) When any hazardous material contained in any rail car, rail tank car, rail 

freight container, marine vessel, or marine freight container remains within the same 

railroad facility, marine facility, or business facility for more than 30 days,…the 

hazardous material is deemed stored at that location for purposes of this chapter and 

subject to the requirements of this chapter. 

 

§25509 (a) The annual inventory form shall include, but shall not be limited to, 

information on all of the following which are handled in quantities equal to or greater 

than the quantities specified in subdivision (a) of Section 25503.5: 
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(4) The maximum amount of each hazardous material or mixture containing a hazardous 

material disclosed in paragraphs (1), (2), and (3) which is handled at any one time by the 

business over the course of the year. 

(5) Sufficient information on how and where the hazardous materials disclosed in 

paragraphs (1), (2), and (3) are handled by the business to allow fire, safety, health, and 

other appropriate personnel to prepare adequate emergency responses to potential 

releases of the hazardous materials. 

(c) The administering agency may permit the reporting of the amount of hazardous 

material under this section by ranges, rather than a specific amount, as long as those 

ranges provide the information necessary to meet the needs of emergency rescue 

personnel, to determine the potential hazard from a release of the materials, and meets the 

purposes of this chapter. 

 

§25510 Within 30 days of any one of the following events, any business subject to 

Section 25505 shall submit an amendment to the inventory form detailing the handling, 

and the following appropriate information: 

(1) A 100 percent or more increase in the quantity of a previously disclosed material. 

 

California Code of Regulations  

Title 19. Public Safety 

Division 2. California Emergency Management Agency 

Chapter 4. Hazardous Material Release Reporting, Inventory, and Response Plans 

Article 4. Minimum Standards for Business Plans 

 

§ 2729.4. Hazardous Materials Inventory Submittal 

(d) Businesses shall submit an amendment to the inventory within 30 days of the 

following events: 

(1) A 100 percent or more increase in the quantity of a previously disclosed material. 

 

Article 4 - Minimum Standards for Business Plans Hazardous Materials Inventory - 

Instructions 

IV. California Annotated Site Map - Instructions 

 

Attach a map of the facility using the standard grid. As a minimum, the map should 

show the following: 

 

2. Facility 

• Location of each storage area 

• Location of each hazardous material handling area 
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 UNIFIED PROGRAM CONSOLIDATED FORM  

HAZARDOUS MATERIALS  

HAZARDOUS MATERIALS INVENTORY – CHEMICAL DESCRIPTION  
(one page per material per building or area)  

 

Hazardous Materials Inventory - Chemical Description 

You must complete a separate Hazardous Materials Inventory - Chemical Description 

page for each hazardous material (hazardous substances and hazardous waste) that you 

handle at your facility in aggregate quantities equal to or greater than 500 pounds, 55 

gallons, 200 cubic feet of gas …The completed inventory should reflect all reportable 

quantities of hazardous materials at your facility, reported separately for each building or 

outside adjacent area, with separate pages for unique occurrences of physical state, 

storage temperature and storage pressure… 

 

201. CHEMICAL LOCATION - Enter the building or outside/ adjacent area where the 

hazardous material is handled. A chemical that is stored at the same pressure 

and temperature, in multiple locations within a building, can be reported on a 

single page. NOTE: This information is not subject to public disclosure 

pursuant to HSC Section 25506. 

 

215. LARGEST CONTAINER - Enter the total capacity of the largest container in which 

the material is stored. 

 

217. AVERAGE DAILY AMOUNT - Calculate the average daily amount of the 

hazardous material or mixture containing a hazardous material, in each 

building or adjacent/ outside area. Calculations shall be based on the previous 

year’s inventory of material reported on this page. Total all daily amounts 

and divide by the number of days the chemical will be on site. If this is a 

material that has not previously been present at this location, the amount shall 

be the average daily amount you project to be on hand during the course of 

the year. This amount should be consistent with the units reported in box 221 

and should not exceed that of maximum daily amount. 

 

218. MAXIMUM DAILY AMOUNT - Enter the maximum amount of each hazardous 

material or mixture containing a hazardous material, which is handled in a 

building or adjacent/outside area at any one time over the course of the year. 

This amount must contain at a minimum last year’s inventory of the material 

reported on this page, with the reflection of additions, deletions, or revisions 

projected for the current year. This amount should be consistent with the 

units reported in box 221. 

 

222. DAYS ON SITE - List the total number of days during the year that the material is 

on site. 
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California Code of Regulations 

Title 24, Part 9 (California Fire Code) 

 

2701.5.1 Hazardous Materials Management Plan. 

 

Where required by the fire code official, each application for a permit shall include a 

Hazardous Materials Management Plan (HMMP). The HMMP shall include a facility site 

plan designating the following: 

 

1. Storage and use areas. 

2. Maximum amount of each material stored or used in each area. 

3. Range of container sizes. 

4. Locations of emergency isolation and mitigation valves and devices. 

5. Product conveying piping containing liquids or gases, other than utility-owned 

fuel gas lines and low-pressure fuel gas lines. 

6. On and off positions of valves for valves that are of the self-indicating type. 

7. Storage plan showing the intended storage arrangement, including the location 

and dimensions of aisles. 

8. The location and type of emergency equipment. The plans shall be legible and 

drawn approximately to scale. Separate distribution systems are allowed to be 

shown on separate pages. 

 

The HMMP shall comply with Health and Safety Code, Chapter 6.95, Sections 25500 

through 25545, and Title 19, Division 2, Chapter 3.  

 

2701.5.2 Hazardous Materials Inventory Statement (HMIS). 

 

Where required by the fire code official, an application for a permit shall include an 

HMIS, such as SARA (Superfund Amendments and Reauthorization Act of 1986) Title 

III, Tier II Report, or other approved statement. The HMIS shall include the following 

information: 

 

1. Manufacturer's name. 

2. Chemical name, trade names, hazardous ingredients. 

3. Hazard classification. 

4. MSDS or equivalent. 

5. United Nations (UN), North America (NA) or the Chemical Abstract Service 

(CAS) identification number. 

6. Maximum quantity stored or used on-site at one time. 

7. Storage conditions related to the storage type, temperature and pressure. 

 

The HMIS shall comply with Health and Safety Code, Chapter 6.95, Sections 25500 

through 25545, and Title 19, Division 2, Chapter 4.  
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Appendix H - Hazardous Materials Management Plans and Hazardous Materials 

Inventory Statements (see Sections 2701.5.1 and 2701.5.2) 

 

SECTION H2 HAZARDOUS MATERIALS INVENTORY STATEMENTS 

(HMIS)  

 

H2.1 When required. 

 

A separate HMIS shall be provided for each building, including its appurtenant 

structures, and each exterior facility in which hazardous materials are stored.  

 

The hazardous materials inventory statement shall list by hazard class all hazardous 

materials stored. The hazardous materials inventory statement shall include the following 

information for each hazardous material listed:  

 

1. Hazard class.  

2. Common or trade name.  

3. Chemical name, major constituents and concentrations if  a mixture. If  a waste, 

the waste category.  

4. Chemical Abstract Service number (CAS number) found in 29 Code of  Federal 

Regulations (C.F.R.).  

5. Whether the material is pure or a mixture, and whether the material is a solid, 

liquid or gas.  

6. Maximum aggregate quantity stored at any one time.  

7. Storage conditions related to the storage type, temperature and pressure.  

 

H2.2 Changes to HMIS. 

 

An amended HMIS shall be provided within 30 days of  the storage of  any hazardous 

materials which changes or adds a hazard class or which is sufficient in quantity to cause 

an increase in the quantity which exceeds 5 percent for any hazard class. 

 

SECTION H3 HAZARDOUS MATERIALS MANAGEMENT PLANS (HMMP) 

H3.2.2 General site plan. 

 

A general site plan drawn at a legible scale which shall include, but not be limited to, the 

location of  buildings, exterior storage facilities, permanent access ways, evacuation 

routes, parking lots, internal roads, chemical loading areas, equipment cleaning areas, 

storm and sanitary sewer accesses, emergency equipment and adjacent property uses. The 

exterior storage areas shall be identified with the hazard class and the maximum 

quantities per hazard class of  hazardous materials stored. When required by the chief, 

information regarding the location of  wells, flood plains, earthquake faults, surface water 

bodies and general land uses within 1 mile (1,609 km) of  the facility boundaries shall be 

included. 


